20.3 C
Copenhagen
19 maj 2024

Roccat Skeltr anmeldelse

Published:

Vi har her på siden tidligere varslet om tastaturet ”Skeltr”’s snarlig ankomst, og nu er det langt om længe ankommet. Roccat Skeltr er et gaming tastatur af den lidt mere avancerede og teknologisk udviklede slags, med fuld smartphone support, alle de multimedie og makroknapper du kan drømme om, samt naturligvis et hav af dioder der kan oplyse din nørdgrotte i alle regnbuens farver.

20160927_100721

Førstehåndsindtryk og emballage

Det første man bider mærke i når man har modtaget sit nye tastatur er, ikke overraskende, indpakningen. Her er der ”naturligvis” ikke sparet på noget. Jeg siger naturligvis fordi at tastaturet så absolut er i den dyre ende af spekteret, om end vi på nuværende tidspunkt ikke har den specifikke pris, så skulle det blive oppe i de højere lag. Papkassen er som man kunne forvente, stor og farverig, i de klassiske blå Roccat nuancer med et lidt overdrevet billede af tastaturets udseende, både med en telefon og en tablet tilsluttet, hvilket ikke kan lade sig gøre. Inde i kassen har vi endnu en sort papkasse, som når den åbnes viser os tastaturet i hele sin herlighed. Generelt må man sige om indpakningen at den er god, giver et godt førstehåndsindtryk, og efterlader en med følelsen af, og forventningen om, at man skal til at have noget rigtigt lækkert hardware imellem hænderne. Når man har pillet tastaturet op, ligger der yderligere en støtte til håndfladen, samt en række kabler til sin telefon i kassen, samt en lille instruktionsbog. Driver CD’en er, fornuftigt nok, i dette tilfælde sparet væk.

20160927_101435

Design

Selve tastaturet er på sin vis udformet ganske som man ville forvente et gaming tastatur. Det er stort, det ser lidt voldsomt ud, men samtidig burde det få en hver teenagedreng til måbende at tabe ganebøjlen, for det ser virkeligt ud som et tastatur skal, hvis det skal ramme netop den målgruppe. Af samme årsag synes jeg måske at det ser en kende voldsomt ud, når det står på et normalt kontor, og designet tiltaler mig mindre end det nok havde gjort mig i mine teenageår.

Tastaturet har et normalt layout, med numpad og multimedieknapper indbygget i F-tasterne. Dertil kommer en række makroknapper i venstre side, og i bunden under mellemrumsknappen. I toppen til højre og venstre finder vi to specielle knapper til betjening af din telefon. I toppen hele vejen hen er der fordybet en skinne, belagt med gummi, til at nedsænke din telefon i, når den skal i brug.

Håndflade pladen kan tages af og på manuelt, hvilket fungerer udmærket, jeg kunne dog godt forestille mig at sammenføjningen kunne tage skade hvis man ofte tog den af og på. Materialerne tastaturet er lavet af er stort set udelukkende grå og sort plast. Keyboardet har dog en hvis tyngde, og jeg synes ikke at man er efterladt med et indtryk af at det skulle virke billigt, eller skrøbeligt, men man savner måske lidt andre materialer til at supplere med.

Ud fra tastaturet stikker et relativt tykt broderet kabel, som indeholder 2 USB, samt mikrofon og AUX stik. Dette var en smule upraktisk for mig, da min gaming laptop ikke har indgange til alle føromtalte stik på samme side af PC’en, hvilket umuliggjorde at have dem alle sat til på én gang, uden en USB splitter, hvilket er ærgerligt, men også er et testamente til at Roccat laver gaming produkter, som primært er målrettet stationære computere, og ikke beskidte casuals som undertegnede der sidder på en bærbar.

Jeg vil også lige knytte en kommentar til dioderne der styrer lyset i tastaturet. Jeg synes desværre at de er lidt for svage, og man lægger først mærke til dem når man er i et helt eller delvist mørkelagt rum. Der er dog et væld af muligheder at indstille dioderne på. De kan pulsere på en håndfuld forskellige måder, og de to lys i hver side kan have en anden farve end resten af tastaturet, hvilket er en meget cool effekt. Desværre er knapperne dog ikke individuelt mappet, og man kan derfor ikke indstille den enkelte knaps diode, som man kan på bl.a. Roccat’s Ryos tastatur.

20160927_175608

Software

Skeltr kører på Roccats universelle Swarm software. Swarm softwaren ved jeg at mange har haft problemer med, men jeg har personligt aldrig rigtig rendt ind i nogen komplikationer. Jeg plugget tastaturet i min PC som allerede havde Swarm softwaren, og jeg blev herefter prompte gjort opmærksom på at jeg skulle downloade Skeltr patchen, hvilket jeg gjorde, og Skeltr fik herefter sit eget ”faneblad” i applikationen. Super veludført og intuitiv integration. Softwaren fungerer efter hensigten, og det er nemt at navigere rundt i de tre menupunkter som hedder henholdsvis:

  • Settings

Her kan man indstille tastaturets feedback, lyde (!), BlueTooth, og ”character repeat”.

  • Key Assignment

Den siger næsten sig selv, man kan tildele alle knapper på tastaturet deres egne funktioner uafhængigt af hinanden, ligesom man kan vælge diverse presets til spil og programmer.

  • Key Illumination

Her styrer man alt hvad der har med belysningen at gøre.

Udover Swarm softwaren er der også Swarm appen til iOS og Android. Denne kan efter installation på din mobil og tablet, gøre føromtalte til en forlængelse af din HUD inde i selve spillet, og du kan her tracke forskellige stats i dine spil, starte programmer og holde øje med din computers forskellige nøgletal, som f.eks. temperaturer. Dette er super smart, og jeg havde meget sjovt med at nørde med det. Hvor meget jeg reelt brugte det i spil kan diskuteres, men muligheden er der uden tvivl. Ikke alle spil er understøttede pt. men det skulle efter sigende blive udviklet løbende.

swarm

Performance

Jeg har afprøvet tastaturet i en række forskellige spil, ligesom jeg har brugt tastaturet på mit arbejde (kontorarbejde) samt i min fritid til almindeligt brug, som f.eks. websurfing, e-mail og let skrivearbejde.

Skeltr tastaturet er fantastisk lækkert at skrive på. Tasterne er pga. membranknapperne super bløde, men samtidig tilpas responsive og med den helt korrekte hårdhed. Samtidig er det relativt støjsvagt sammenlignet med sine mekaniske konkurrenter. Det kommer naturligvis på bekostning af det mekaniske tastaturs holdbarhed, og ultrapræcise respons. Af denne årsag er tastaturet super godt til normalt skrivearbejde og generel arbejdsbrug, med undtagelse af dets lettere monstrøse udtryk, som unægtelig ville frembringe lidt rynken på næserne i kontorlandskabet, med mindre du naturligvis befinder dig i en branche hvor regnbuefarvede LED lys og makroknapper er allemandseje.

Nu er tastaturet naturligvis ikke beregnet til Excel spreadsheats og e-mails, men derimod til gaming, og her excellerer det i stor stil. Selvom jeg kørte det igennem alle de prøvelser jeg kunne finde på, herunder alt fra FPS spil over RTS spil, til MOBA’er og MMO’er, var resultaterne altid de samme, det er komfortabelt nok til lange sessioner, men også velbygget nok til at have den fornødne præcision i samtlige genrer. Alt i alt en særdeles godkendt performance. Skulle jeg komme med en enkelt anke, så ville det nok være at tastaturet som nævnt tidligere er enormt stort, og dine arme kommer som et resultat heraf til at være meget spredte. Det er af samme grund stort set heller ikke muligt at ligge tastaturet skråt, som en del mennesker har for vane når de gamer. Føromtalte skyldes bl.a. at man både har et numpad, plus ca. 2 cm ud til kanten i hver side af tastaturet. Anser man dette som et altoverskyggende problem, så burde man nok anskaffe sig et ”tenkeyless” tastatur i stedet, hvor numpad er skåret fra.

Det skal selvfølgeligt også nævnes at har man sin smartphone slået til under sin gaming session, så kan man se enten sin computers stats (temperaturer etc.), din APM (Actions pr. minute) eller stats fra det spil du spiller. Stats fra spil kræver dog at du installerer spillene via din app på telefonen.

20160927_175523

Konklusion

Skeltr er et utroligt godt tastatur, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Man får her et teknologisk udviklet tastatur, med nogle meget innovative løsninger, der indebærer fuld integration med mobiltelefonen over bluetooth, samtidig med at man har et kvalitets membrantastatur, som både fungerer når der skrives, og når der spilles. Skeltr har dog også problemer, og det er primært de ting som er sparet væk, herunder pr. key lys og mekaniske switches, for kan prisen retfærdiggøres når disse ting mangler, og når man kan få et tastatur der har føromtalte features til samme pris? Med andre ord, kan smartphone support gøre op for de ting der er sparet væk? Dette skal man gøre op med sig selv, men kan man svare ja på spørgsmålet, så får man her et super godt tastatur, som man til gengæld også har betalt for!

20160927_175543

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img