13.9 C
Copenhagen
23 juni 2024

Roccat Tyon Mus anmeldelse

Published:

Tyon er Roccats seneste skud på stammen i deres omfattende sortiment af laser gaming mus. Og lad det være sagt med det samme; Tyske Roccat har utvivlsomt slået hovedet på sømmet denne gang.
Ved første øjekast ser musen en anelse klodset ud, og med de 16 (!) knapper og pulserende LED lys ligner den mest af alt et Sci-fi gadget taget direkte ud af Blade Runner. Men så snart den er blevet sat til computeren, og de første par runder er spillet står ét helt sikkert, det er en kvalitetsmus henvendt mod gaming eliten.

Design/layout
Målene på musen er 13.5 cm i længde, 7.8 cm i bredde og ca. 4 cm i højde. Dette gør den relativt lille, og dermed passede den perfekt til min nogenlunde gennemsnitlige håndstørrelse. Dette gør også at musen egner sig både til brugere af det såkaldte ”palm” greb, hvor man holder hånden over hele musen, ligesom den også passer til et ”claw” greb, hvor håndfladen hviler på bordet, og til folk, som undertegnede, der benytter sig af et greb nogenlunde midt imellem.
Musen vejer 126 gram, hvilket giver en god tyngde når den bruges i spil. Vægten kan desværre ikke justeres med vægte, som det ses ved flere af konkurrenterne, hvilket er lidt en skam, prisklassen taget i betragtning. Musen føles solid, knapperne har den perfekte dybde og lyd, og man er ikke i tvivl om at det er et kvalitetsprodukt man sidder med.
Som med alle andre gaming mus efterhånden er Tyon naturligvis også udstyret med LED dioder i mussehjulet, og langs musens bund. Dette lys kan justeres i alle regnbuens farver, og pulsere på adskillige forskellige måder. Lyssætningen justeres i det tilhørende software.
Musens overflade har et mat finish, hvilket gør at hånden aldrig glider rundt, heller ikke når håndfladen bliver fugtig. Det negative med lige netop dette finish er at snavs let klæber sig til overfladen, og kan gøre den besværlig at rengøre, hvilket ofte kan være nødvendigt efter en nats gaming marathon.

Software
Der følger ingen software cd med musen. Dette vil sige at man er tvangsindlagt til at hente både driver og program direkte på hjemmesiden, hvilket dog er udførligt beskrevet i den tilhørende manual.
Ved første øjekast kan programmet virke meget intimiderende, da der vitterligt kan justeres på alt lige fra musens hastighed, programmer til samtlige knapper, makroer osv. Det ser en smule forvirrende ud, men jeg vendte mig relativt hurtigt til programmet, da det egentligt er meget intuitivt indrettet.
Udover at kunne justere på alle tænkelige funktioner er der også en statistik tab, mest til sjov, hvor der er statistik på hvordan man har brugt musen. Herudover findes der her en række trophies som der kan låses op for, formentligt efter mange timers brug – jeg nåede i hvert tilfælde aldrig at finde ud af hvordan man låste op for dem.
I softwaren til musen er der både plads til at superbrugeren der kan tweake hver en lille detalje, samtidig med at nybegynderen blot kan bruge de prædefinerede indstillinger, og justere lidt på de forskellige lysindstillinger.
Alle indstillinger som man foretager for musen gemmes i den indbyggede 72 Mhz processor, og man har derfor altid sine makroer, indstillinger osv. med sig hvilket er yderst brugbart hvis man bruger sin mus til flere forskellige computere.

Ergonomi
Lad det være sagt med det samme, Tyon ligger perfekt i hånden. Formen er komfortabel og tommelfingeren ligger behageligt i den dertil indrettede uddybning i siden. Samtlige knapper er let tilgængelige, og selvom jeg ikke altid er lige begejstret for overflod af knapper, tog jeg faktisk mig selv i næsten at bruge dem alle sammen.
En enkelt anke er den lidt besynderlige knap oven på musen som kan tilte til begge sider. Denne knap, som Roccat kalder en ”finne” fandt jeg lidt i vejen, og temmelig ubrugelig da jeg skulle løfte min finger for at betjene den, på trods af at den skulle kunne betjenes med ens knoer.
Ydelse
Jeg testede både musen i FPS spil, RTS spil og i et par MMO’er. I FPS spillene virkede musen upåklageligt. Den er naturligvis ufatteligt præcis med sin laser som kan gå helt op til 8200 DPI. Vægten er perfekt til at holde musen i ro når de præcise skud skal tages, ligesom den er stabil når det går hurtigt.
I RTS spil derimod synes jeg at det til tider blev en smule forvirrende med alle knapperne, og jeg glemte af og til hvor mine makroer var bundet osv. Jeg vil dog vurdere at dette er en tilvænningssag, men det kræver dog en god portion tålmodighed.
Lidt lettere var det i MMO spil. Her var det fantastisk at have så mange key bindings på sin mus, og jeg følte til tider næsten at jeg snød, da hastigheden af ens bevægelser steg betragteligt, fordi de mange funktioner kunne bindes direkte til musen.

Dommen
Roccat Tyon er en fantastisk mus henvendt direkte mod det mere seriøse gaming segment. Det er en dyr mus (billigste pris på pricerunner 30/10-2014 er 820 kr.) men kvaliteten er også derefter. Det er klart en mus jeg kan anbefale, og musen jeg ser mig selv benytte fremover grundet dens solide kvalitet, ergonomiske forhold, og sublime ydelse.
Musen har et par småfejl, men det er ikke nok til at trække betragteligt fra det overordnede billede. Det er en mus der kræver tilvænning og tålmodighed, hvis man vil have det fulde udbytte ud af dens funktionalitet, men er man villig til det, så bliver det ikke meget bedre.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img