8.4 C
Copenhagen
15 april 2024

Roccat Sova Anmeldelse

Published:

 

PC Gaming, i sofaen. En utopi eller en fornærmelse imod mester racen af PC gamere? Roccat vover sig med Sova tastaturet ud på den tynde is, og det store spørgsmål er, falder de igennem med et brag, eller formår de at sætte en ny dagsorden for PC gaming?

sova5

Præsentation og design

Det første der gik igennem mit hoved, da jeg modtog den godt 1 meter lange kasse, var ”Hvad i himlens navn foregår der her”, og forbavselsen blev ikke mindre da jeg fik pakket tastaturet ud – Det er ganske enkelt enormt! Jeg havde kort stiftet bekendtskab med det tidligere, til en fremvisning, men det var som om at det virkede endnu større hjemme i min beskedne stue.

Indpakningen er rimeligt standard, og den tæt pakkede kasse indeholder udover tastaturet en lille dims til at holde musens ledning fast til tastaturet. Under selve tastaturet befinder sig fire aftagelige puder, således at man nemt kan finde den mest komfortable position når der rives noobs rundt fra sofakanten. Selve kablet er massivt, og tager ikke mindre end 2 USB porte i din PC, hvilket dog ikke gør så meget da der er to udgange i selve tastaturet, den ene går formentligt til din mus, hvorimod den anden kunne gå til et headset. Apropos headset, så mangler der lidt et AUX stik, nuvel, man kan ikke få alt hvad man ønsker sig. Kablet har et såkaldt ”break-away” hvilket betyder at hvis hunden, katten, ungen eller kæresten skulle forvilde sig ud i ingenmandslandet imellem dig og stuealteret, så klikker kablet automatisk ud ved tastaturet så dit kæreste eje ikke falder på gulvet. De er ikke helt dumme, derinde hos Roccat.

20160927_100625

Tastaturet, og nu siger jeg tastaturet, for det er faktisk en stor plade med indbygget tastatur og musemåtte, er vanen tro skåret af et stort stykke plast. Det har dog en god vægt, og føles meget solidt. Selve tastatur modulet sidder i øverste venstre hjørne. Tastaturet stopper ved piletasterne, og har derfor ikke numpad med, tasterne imellem enter og numpad har man dog presset ned rundt om enter og piletasterne, hvilket var noget af et arbejde at vende sig til. Selve enter tasten er reduceret til en størrelse svarende til to standard knapper på langs, hvilket også var noget af en tilvænning, i hvert tilfælde for undertegnede. Jeg har testet den mekaniske version, som er en lille smule dyrere. Her har man valgt at benytte sig af brune switches, som er en kende mere bløde og støjsvage end de blå. Jeg synes dog at valget er udmærket, da man slipper for de værste skrivemaskine tendenser.

Musemåtten, hvis man kan kalde den det, er efter min smag en smule ru i det, og musen møder derfor en smule modstand når den bevæges rundt. Dette kan man formentligt komme omkring ved brug af teflon, eller ved at sætte en ny i.

Software

Det første der skete da jeg satte tastaturet i var at det begyndte at blinke. En standard indstilling som jeg ikke var synderligt begejstret for, så jeg åbnede Swarm softwaren, som er Roccat’s standard software på nuværende tidspunkt, og den bad mig prompte om at installere opdateringen til Sova, så langt så godt.

Nu stod jeg så imidlertid over for problemstillingen at man ikke kunne trykke på ”update” knappen. Efter et par grå hår, og en del søgning på internettet, fandt jeg ud af at Windows 10’s ”Skype preview” program gik ind og forstyrrede Swarm softwaren, og derfor skulle afinstalleres. Det gjorde jeg, og herefter virkede det. Jeg synes dog at det er yderst kritisabelt at jeg som forbruger ikke bliver gjort opmærksom på denne problemstilling, her et par måneder efter produktet er kommet i butikken.

sova1

Selve softwaren fungerer dog som den skal, og der er som altid et væld af muligheder for at konfigurere alt lige fra lys til makroknapper, og med et simpelt klik på apply, og et par sekunders betænkningstid trådte selv mine mest besynderlige efterspørgsler til makroer i kraft. Herudover har tastaturet pr. key belysning, noget som jeg efterlyste på deres andet nye Skeltr tastatur. Dette betyder kort og godt at hver enkelt knaps belysning kan konfigureres uafhængigt af de andre knapper. Det giver nogle super fede visuelle muligheder for at lave alt fra ”ripple effect” til individuelle knapper der lyser op når der bliver trykket på dem. Det kan man få meget tid til at gå med, og det fik da ærligt talt vækket teenageren i mig, på trods af at min kæreste synes det var håbløst latterligt (Hvad ved hun også om det!?)

Performance

Men fungerer det så, det der med at sidde i sofaen og game!? Det lidt skuffende svar må fra min side blive ”delvist”. Pga. tastaturets layout kunne jeg slet ikke holde ud at sidde i sofaen og skrive ting, så at arbejde fra sofaen bliver nok desværre aldrig en realitet, i hvert tilfælde ikke for mit vedkommende. Derfor fokuserede jeg primært på gaming aspektet, og her må jeg sige at blev positivt overrasket, uden dog og blive blæst af stolen, eller sofaen om man vil. Jeg er stor fan af gamle klassiske tur baserede RPG spil som f.eks. Fallout 2, Arcanum, og nyere spil som Pillars of Eternity. Spil hvor jeg kan få lov til at læse en masse, og tænke over mit næste træk. I denne kategori af spil fungerede det fænomenalt godt at spille på min 50 tommer skærm, vel placeret i sofaen. Det går stille og roligt, og jeg kunne med lethed styre slagets gang via Sova tastaturet.

sova2

Når vi bevægede os op i noget lidt mere fast paced, som f.eks. skydespil, så synes jeg dog at ”arbejdsstillingen” var lidt af et problem. Det er faktisk ikke særligt komfortabelt ikke at have et bord at støtte sig op af, og ledningen kommer, på trods af holderen, ofte i vejen for musen. Af denne årsag var Counter-Strike lidt af en prøvelse, og det samme gjorde sig gældende både i Doom og Overwatch. Jeg synes dog det gik an når der blev spillet på en lidt mere casual måde i f.eks. singleplayer kampagner.

Til MMO’er fungerer det ligeledes godt, da her ofte ikke helt er samme element af hektisk gameplay. Allerede ved MOBA’er synes jeg dog at fleksibiliteten begynder at halte lidt efter, da det er svært at betjene sine hotkeys på et tastatur som sidder fast i samme flade som din mus bevæger sig rundt på, og da man ofte kommer til at trykke forkert, eller bevæge musen uden det var ens intention.

sova4

Konklusion

Den endelige dom. Har Roccat ændret på måden jeg opfatter PC gaming fremover? Er jeg hermed den ubestridte konge af sofaen? Hvis bare det var så vel, men det er det desværre ikke helt. Jeg har uden tvivl nydt mit selskab med Sova tastaturet, og det bliver med sikkerhed ikke pakket ned efter denne anmeldelse er sendt afsted. Jeg nyder at bruge det til at styre min PC via mit TV, og til at spille lidt langsommere spil. Herudover har produktet et overordnet set lækkert finish, og der er et væld af muligheder for at konfigurere det til ens personlige præferencer. Du skal ikke regne med at kunne blive professionel gamer fra sofaen, men er du en ”rekreativ gamer” så kan du med fordel anskaffe dig et Sova tastatur, og nyde nogle af dine favorit spil fra sofaens bløde og hyggelige rammer. En klar anbefaling herfra, om end ikke andet, så gør dig selv den tjeneste at se produktet i aktion før du afviser ideen fuldstændigt. Sova koster på nuværende tidspunkt ca. 1200 kr. (Pricerunner 18/10 2016)

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img