Paprika Steen er netop nu i slutspurten om en eftertragtet Oscar-nominering for ’Best Performance by an Actress in a Leading Role’ – på trods af at en nominering af en ikke-engelsksproget hovedrolle er yderst sjælden i Oscar-sammenhæng. Nomineringerne offentliggøres i imorgen tidlig, tirsdag d. 25. januar, i Los Angeles – imorgen eftermiddag dansk tid.

Paprika Steen nyder international opmærksomhed for sin præstation i ”Applaus” efter den nylige biografpremiere i USA. De amerikanske toneangivende filmanmeldere hylder Steen for hendes tour de force-præstation som den succesfulde teaterskuespillerinde, der kæmper for at genoprette sit sammenstyrtede liv og forholdet til sine elskede børn. Efter adskillige internationale filmpriser er der netop nu Oscar-buzz om Paprika Steen forud for offentliggørelsen af nomineringerne imorgen eftermiddag dansk tid.
Ovenpå fredagens amerikanske biografpremiere er de første anmeldelser fra de største amerikanske medier på gaden. Filmen har indtil videre opnået en imponerende score på 87% på www.rottentomatoes.com – og det er store ord, der anvendes til at beskrive Paprika Steens intense præstation, bl.a.:

Los Angeles Times, Betsy Sharkey:
”[Paprika] Steen er uafviselig ægte som Thea”
”Hvis filmen kun stod som en showcase for Paprika Steens formidable talent, ville det være nok. Men ”Applaus” efterlader dig med et ønske om mere – og forventningsfuld over hvad denne lovende filmskaber mon vil komme med næste gang.”

New York Magazine, David Edelstein:
“Med så meget Paprika Steen, står man alligevel tilbage og vil have mere.”

New York Post, V. A. Musetto:
“Paprika Steens præstation er alt andet end standard. Faktisk er hendes præstation som Thea, en plaget, men succesfuld skuespillerinde, ganske ekstraordinær.

The Village Voice, Melissa Anderson:
”Steen, der aldrig slår en falsk tone an, er en umådelig fornøjelse i alle scener.”

Entertainment Weekly, Lisa Schwarzbaum:
”Paprika Steen bringer en gysende, emotionel nøgenhed og en svær, usentimental ærlighed til sin rolle i ”Applaus”.”

Danske anmeldelser og filmpriser til ”Applaus”
Danske anmeldere roste ”Applaus” til skyerne ved den danske biografpremiere, og med særlig fokus på Paprika Steens hovedrolle – muligvis den mest intense præstation i dansk film nogensinde. Da Regner Grasten som gæstevært på filmprogrammet DR2 Premiere anmeldte ”Applaus”, bemærkede han bl.a. at ”Paprika Steen spiller med en urkraft, der får alle til at spille op til hende med en formidabel intensitet. Simpelthen årets danske film.”, og kvitterede derefter med alle seks mulige Premiere-stjerner. Paprika Steens indsats er blevet hædret med adskillige priser for årets bedste skuespillerinde, bl.a. en Robert og en Zulu Award på dansk jord, samt en Crystal Globe for ’Best Actress’ på den tjekkiske filmfestival Karlovy Vary og prisen for ’Outstanding Achievement in Acting’ på Hamptons International Film Festival i New York.

Synopsis
Efter et afvænningsophold må kvinden og divaen Thea kæmpe sig tilbage for at indtage hendes sværeste rolle af dem alle; rollen som mor. Det er nødvendigt at bryde med fortiden,
hvis det skal lykkes hende at skabe kontrol og genvinde sine børns kærlighed. Paprika Steen leverer en fantastisk og helt forrygende præstation i den altdominerende hovedrolle i dette fuldendte og stærke drama. Martin Peiter Zandvliet´s ”Applaus” er en af årets absolut stærkeste film og et must see – en dybt tilfredsstillende og stærk filmoplevelse, der bare bliver bedre og bedre for hver gang man ser den.

Paprika Steen
Solidt etableret som en af Danmarks dygtigste og mest populære skuespillerinder, er Paprika Steen stadig en skuespiller, der konstant udfordrer sig selv og kræver det yderste af sine præstationer. Hun brød for alvor igennem i den gribende morsomme rolle som dullen Stella i Susanne Biers romantiske komedie ”Den Eneste Ene” (1999) – en rolle der også trak på Steens erfaringer fra komedietruppen Lex & Klatten sammen med bl.a. Hella Joof og Peter Frödin.
I 2003 skrev Paprika Steen dansk filmhistorie, da hun som den første nogensinde vandt to Robert- og to Bodilpriser samme år – for sin hovedrolle i ”Okay” (2002) og sin birolle i ”Elsker Dig for Evigt” (2002). Paprika Steen har et væld af roller bag sig, bl.a. i dogme-succeserne ”Idioterne” (1998) og ”Festen” (1998), ”Adams Æbler” (2005) og ”Vikaren”, og har desuden instrueret det gribende drama ”Lad De Små Børn…” (2004) og melodrama-komedien ”Til Døden Os Skiller” (2007). Til april kan hun ses overfor Anders W. Berthelsen i Ole Christian Madsens komedie, ”SuperClásico” (2011).