Var du den lykkelige ejer af Commodore 64 eller Amiga, så har der meget tænkeligt været et spil forbi din hustand kaldet “The Great Giana Sisters”. For de uindviede var “Giana Sisters” et yderst glimrende platformsspil, med den ubehaglige bagside at det var en komplet klon af Super Mario Bros. – Banedesignet var stort set identisk, og Bowser blev skiftet ud med en stor myre. Nintendo blev rasende og sagsøge Rainbow Arts, som distribuerede spillet.

“Giana Sisters” fik derfor en kort levetid på det legale franchisemarked, men før internettets tidsalder levede spillet i bedste velgående som en piratkopi der spredte sig viralt, fra diskette til diskette. Udviklingen var stærkt motiveret af, at “The Great Giana Sisters” rent faktisk var et hamrende godt spil, og at Nintendo ikke havde udgivet “Super Mario Bros” på de platforme hvor Giana Sisters boltrede sig. Det blev et øjeblikkeligt kultspil, som nu – treogtyve år efter sin oprindelige lancering – genoplives på Nintendo DS.

Siden 1987 har mange andre spil kopieret Mario – kongen af platformsspil, uden det har rokket italienerens plads på tronen. Giana søstrene har derfor mere frit lejde i denne udgave, hvorfor spillet er komplet harmløst. Aldersmæssigt er det et spil godt designet til den yngre målgruppe, som ikke kan rumme nutidens stærkt komplicerede spil. “Giana Sisters DS” er old-school platformsspil, helt ind til benet, uden originale påfund eller avancerede funktioner.

Der har stadig mange af principperne fra Mario. Giana-pigen har to personligheder: Den fine blondine og den rødhårede punker. – De udgør samme forskel som Mario før og efter han har spist en svamp og en ildblomst. Som punker-Giana kan man skyde, smadre kasser og overleve ét træf. Skildpadderne er skiftet ud med ugler, insekter og vandmænd. Mønterne er skiftet ud med diamanter.

Men “Giana Sisters DS” er alligevel ikke den samme Mario klon, som det var i 87. Banedesignet er nyt, og selvom det er platformsbaseret, så føles det ingenlunde som, eksempelvis “New Super Mario Bros”. Desuden har “Giana Sisters DS” fået et par nye funktioner: En tyggegummi-automat, der laver en boble som man kan flyve i. Smart nok skal man puste i mikrofonen, for at bringe boblen i vejret, men samme handling kan klares med A-knappen. Der findes også en Cola-automat, som giver flasker der kan sprøjte gennem murværk, og skubbe fjender væk. Et par spøjse tiltag, som der burde have været flere af.


“Giana Sisters DS” ligner et spil som kunne være udgivet for 20 år siden, men ved et gennemspilning opdagede jeg, hvor lille markedet for denne type spil reelt er blevet. Hold da op, hvor jeg savner denne form for platformsspil, hvor udviklerne ikke har stresset sig selv over kreative påfund, originale funktioner og langtidsholdbarhed. Det er et rart, uforpligtende, pick-up-and-play spil, af typen som oprindeligt fik mig til at elske videospil.

Alt godt i spillet er dog ikke uden en svaghed: Denne udgave af Giana Sisters er skræddersyet det yngre marked. En erfaren spiller vil uden hindringer, spæne tværs gennem banerne og gennemføre spillet på en formiddag. Ikke før de sidste levels opstår der en reel udfordring, og når spillet er fuldført, er der ikke meget at komme tilbage efter. På plussiden er det et glimrende sted at starte for et barn, der har fået sin første Nintendo, og netop er blevet introduceret til spilverdenen. Det er meget vel et godt spil for piger, som normalt bliver spist af med dårlige licensspil af Barbie og Bratz. Som tilbehør til den lyserøde Nintendo DS er “Giana Sisters DS” et godt alternativ.

“Giana Sisters DS” har tydeligvis ikke været nogen dyr eller ambitiøs spilproduktion, hvilket kommer til udtryk i spillets manglende variation. Det findes kun en lille håndfuld miljøer, typen af fjender er fåtallige og banerne er præget af typisk murstensbygning. – Men, det er sådan spildesignerne gjorde for 20 år siden. På sine egne beskedne præmisser er “Giana Sisters DS” et nærmest fejlfrit spil. Det reagerer fint i forhold til spillerens input, er ikke unødigt frustrerende og meget lærenemt. “Giana Sisters DS” koster omtrent 299,- hvilket passer godt i forhold til kvantiteten. Modne spillere vil ikke få nok udbytte af denne DS titel, men mangler dit barn et simpelt og selvkørende Nintendo-spil, så er “Giana Sisters DS” stærkt anbefalelsesværdigt. Eneste problem er, børn vil måske have svært ved at udtale det: “dji-a-na sis-tos”…