Film Anmeldelser

X-men: First Class (Blu-ray)


”I just ask one thing of you. Don’t get in my way – old friend”.

Det var med disse både truende og venskabelige ord, at Charles Xavier og Eric Lensheer forlod hinanden i Bryan Singers første filmatisering af X-men. Det gamle venskab mellem de to mutantledere er omdrejningspunktet for det nyeste mutantepos, ”X-men: First Class”, som med en skarp introduktion tager udgangspunkt i filmseriens vellykkede debut: Erics opvækst i koncentrationslejren. Hans magnetiske evne blive opdaget af den nazistisk headhunter, Shaw, som er på udkig efter de genetiske evner, og opdager at vrede er vejen til talentet. Imens er Xavier, ikke tilfældigt, uddannet som professor i genetisk mutation og er barndomsven med Mystique.

Regeringen er efterhånden ved at få øjnene op for den accelererende mutantkultur. Imens står Shaw med sit eget hold af dæmoniske mutanter, klar med en plan der får ondskabens akse til at ligne spejderlejr, og under en dramatisk aktion bliver Xavier og Eric bekendt med hinanden. Som udgangspunkt arbejder de i godhedens tjeneste, men har individuelle holdninger til mutanterne ideologi og fremtid på Jorden.

Frygten for at X-men aldrig ville genoprette sin gode kurs, efter Bryan Singer forlod mutantskolen, var mærkbar. Trilogiens finale, ”The Last Stand”, endte som en vag og klichesølet opstilling. I stedet kastede producenterne pengene efter mytens oprindelseshistorier. Først med den mest populære karakter ”Wolverine”, som endte i kategorien: God, men ikke fantastisk. Det britiske vidunderbarn, Matthew Vaughn, har derimod fundet en filmisk tone, som gør ”X-men: First Class” til en af de mest vellykkede mutantfilm. Han har bl.a. instrueret den oversete ”Stardust” og tegneserieparodien ”Kick Ass”. Vaughn mestrer grænsen mellem virkelighed og tegneserien, giver superkræfterne en menneskelig dimension og håndterer et sandt optog af mutanter uden at miste fokus med historien.

X-Men: First Class er som et alternativt kapitel i historiebøgerne, og tidsånden er eminent udført. Mutanternes opgør fletter sig sammen med den Kolde Krig, atomfrygten og eskalerer i den storslåede finale i Svinebugten. Den solidt komponerede historie får en prominent plads uden overkendte superstjerner som kaster skygger. Med undtagelse af Kevin Bacon der er i sit es som den nyfascistiske über-skurk, Shaw. Matthew Vaughn har virkelig formået at genskabe den filmiske råstyrke efter Bryan Singers debut hos mutanterne. En eminent genetik-fabel genopretter håbet om mutationernes fremtid.

Ekstramateriale:

Mulighed for underlægningsmusik afspillet uafhængigt.
Cerebro: Mutant Tracker: Encyklopædi over mutanter.
Children of the atom: Feature om produktionen og castet.
Slettede scener
DVD kopi og digital kopi

Billede & Lyd:

Format: 2.35:1
Lyd: DTA HD 5.1 og 5.1DD
Sprog: Engelsk
Tekster: Dansk, svensk, norsk, finsk engelsk.

Konklusion:

X-Men: First Class har en solid, informativ og underholdende historie formidlet med et kompetent filmsprog. Personlighederne løfter niveauet og instruktør Matthew Vaughn burde være godt tilfreds med sit genetiske svendestykke. Den er flot filmet, med mange detaljer, klare totalbilleder og lidt nedtonede farver for at understrege tidsånden. Blu-ray gengiver farver og skarphed uden at blinke. Det skematiske ekstramaterialet er tilfredsstillende men ikke nogen renæssance.

[youtube id=”RZ8nwuR3890″ width=”600″ height=”350″]


1 kommentar on X-men: First Class (Blu-ray)

Efterlad en kommentar