Film Anmeldelser

The Debt (Blu-ray)


The Debt er fortællingen om en trio af specialagenter, som ved en hyldestceremoni til deres ære, bliver mindet om deres tjenestetid i Østberlin. De aldrende agenter sidder med fortrængte miner, mens alle andre omkring dem kigger på dem med beundring i øjnene og stolthed i hjertet. De blev alle set som de tre helte, der fandt og tilfangetog den grusomme kirurg af Birkenau, som under krigen var ansvarlig for et utal af jødiske mord. Denne aften var til ære for dem. Men er det hele en løgn? Flashbacks drager os tilbage til fortiden for at se, hvad der virkelig skete i det usle værelse på en gade i Berlin 1965.

Handlingen er fantastisk opstillet, da man springer frem og tilbage mellem nutid og fortid med et passende tempo. Så snart der er noget, man ikke helt forstår i nutiden, springer flashbackene ind over skærmen og lægger de manglende brikker på plads. Her skal filmen have stor ros for sin opfindsomme billedredigering, og selve plottet fungerer rigtig godt med de hyppigt skiftende omgivelser. Mest bemærkelsesværdigt er et snedigt flashback, som i første omgang fortæller en historie i passende brudstykker, men til sidst indfletter manglende elementer, som man egentlig ikke havde troet fandtes. På den måde giver handlingen pludselig en uventet og overordnet mening, som man ikke havde set komme.

Skuespillerne er helt eminente i deres roller. De tre agenter spilles af Tom Wilkinson, Ciarán Hinds og Hellen Mirren, som vækker nysgerrigheden hos seeren med en mystisk fortid. Da fortiden fylder størstedelen af filmen, ser man nær så meget til disse velkendte skuespillere, men de formår at skabe den bedste præstation, med den tid de nu har. Deres yngre udgaver spilles af Sam Worthington, Martin Csokas og Jessica Chastain, som virkelig brænder igennem alle tre! De fortæller den spændende fortidshistorie fornemt på et tårnhøjt følelsesmæssigt plan, og man kan sætte sig ind i hele situationens eskalering.

Skuespillerne i spænd med de kummerlige forhold på den snuskede værelse i Berlin, formår at skildre den sindsrivende og kvælende frustration i en situation, hvor man som agent er nødt til at gå under jorden. Der hvor man i stilhed skal afvente beskeden om, at man må komme tilbage til overfladen igen. Fanget i en lejlighed med en morder, der har dræbt og tortureret hundredvis af deres landsmænd fremprovokerer den største frustration af alle, og skuespillerne formår virkelig at sætte sig ind i den følelsesmæssigt ustabile situation. Specielt Sam Worthington og Jessica Chastain byder på en fortræffelig og troværdig sindsudvikling gennem deres flotte præstationer.

Stemningen bygges langsomt mere og mere op ved hjælp af skuespillerne og de realistiske frustrationer, og spændingen i luften kan nærmest skæres igennem med brødkniv i mange filmens scener. På trods af at der ikke sker meget andet end denne mission samt eftertidens kvaler, bliver man tryllebundet af handlingen med det samme og nyder den hektiske, men alligevel nede på jorden atmosfære.

Yderligere har vi jo en af vores landsmænd med i spillet, da danske Jesper Christensen spiller Kirurgen af Birkenau. Med et karakteristisk skurkeudseende formår han at virke yderst troværdig i rollen som den sadistiske nazist-kirurg. Da denne mareridtsagtige kirurg faktisk fandtes under krigen i virkeligheden bidrager med en smule uhygge, da realistiske virkemidler altid fungerer som et ekstra pift til handlingens spænding.

Blu-ray udgavens knivskarpe billedkvalitet bidrager til troværdigheden af den frustrerende situation i fortidens Berlin, da alle ting såsom de rådnede brædder, det dryppende loft og alle de andre virkemidler fungerer langt mere detaljerigt og realistisk. Lyden er formidabel og giver en ren lydredigering, som også er nødvendig for en spionfilm af denne kaliber.

The Debt er samlet set en fantastisk spændende spionfilm med historiske elementer indblandet. Derudover byder den på et væld af betagende skuespilpræstationer samt et fantastisk medrivende og spændende plot, som alt i alt giver en formidabel filmoplevelse.

 

Ekstramateriale

Udover et par kommentarspor til filmen finder man nogle dokumentarer som drager seeren med ind i filmens optagelser, hvor man har mulighed for at se, hvordan det blev til og hvordan holdet bag filmen kom på plottet. Ikke det helt store udvalg, men godt nok til husbehov.


Efterlad en kommentar