Film Anmeldelser
Xplay.dk
Afsluttende bemærkninger

Mange fans tvivlede lidt på om det kunne lade sig gøre med en genfødsel af Spiderman. Svaret må være, at det nok er lidt for tidligt at få en historie, som ligner den vi fik i 2002 så meget. Men det er næsten også det eneste negative at sige omkring ”The Amazing Spiderman”. Marc Webb leverer her en fremragende superheltefilm som indeholder alt det som man kan forlange af en Spiderman-film.

Samlet score 3.7
Læsernes Vurdering
1 stemmer
3.5

The Amazing Spider-Man (Blu-Ray)


Efter Sam Raimis fremragende ”Spiderman”-trilogi, ventede verden spændt på en 4’er. Der var også længe snak om, at den skulle laves, men pludselig blev der taget den beslutning, at man i stedet ville starte forfra og give en lidt anderledes fortolkning af Peter Parkers forvandling til den netsvingende superhelt. Det faldt ikke i god jord hos fans, men da det blev konstateret at Marc Webb, instruktøren af den fænomenale ”500 Days of Summer”, skulle instruere filmen, blev fans straks interesserede. Han skildrede nemlig unge menneskers tanker og uvikling perfekt i sin første film, og på trods af at det var en komedie, så var der stadig meget der kunne tyde på, at han havde de rette evner til at skabe nogle troværdige karakterer. Spørgsmålet var så bare om han var i stand til at lave en actionspækket superheltefilm med et budget på 230 millioner dollars. Efter at have overværet ”The Amazing Spiderman” må det konstateres at ja – det kunne han i hvert fald!

Teenageren Peter Parker (Andrew Garfield) er noget af en outsider i skolen. Som barn blev han på mystisk vis forladt af sine forældre og opfostret af sin onkel Ben (Martin Sheen) og sin tante May (Sally Field). Mens teenageproblemerne hober sig op, forsøger Peter at få det til at fungere med sin første kæreste Gwen Stacy (Emma Stone). Da han opdager en mystisk taske, der tilhørte hans far, begynder han at stille spørgsmålstegn ved sine forældres bortkomst, hvilket fører ham til virksomheden Oscorp og sin fars tidligere kollega Dr. Curt Connors’ (Rhys Ifans) laboratorium. Her udsættes han for en ulykke, der giver ham superkræfter, og inden længe må han bekæmpe kriminalitet som den utrolige Spiderman.

Det er ikke mere end 10 år siden at Sam Raimi kickstartede ”Spiderman”-franchisen, og blot fem år siden at Tobey Maguire bekæmpede Venom og Sandman i ”Spiderman 3”. Derfor kan ”The Amazing Spiderman” virke lidt forhastet og til tider får man simpelthen en følelse af deja-vu. Det er bestemt ikke fordi at filmen er dårlig, der er blot nogle situationer som Parker bliver udsat for, som vi allerede er blevet præsenteret for en gang. Havde Raimis’ trilogi slet ikke eksisteret, havde ”The Amazing Spiderman” formentlig kunne byde på flere overraskelser. Derfor må det konstateres at det nok er lidt for tidligt med en genfødsel af Spiderman, men på den anden side, så havde jeg gevaldigt brug for at overvære Spiderman svinge sig rundt i gaderne og bekæmpe kriminalitet. Og det bliver i den grad leveret!

Andrew Garfield er virkelig god i hovedrollen. Han har før vist sit talent i dramafilm som ”Boy A” og ”The Social Network”, så det er en fornøjelse at se ham i rollen som en rapkæftet superhelt. Som Spiderman har han en langt mere flabet attitude end Maguires’ Spiderman, og det fungerer fortrinligt. Emma Stone slipper også godt fra det, og det lykkes de to turtelduer at stable en meget god kemi på benene. Rhys Ifans er også virkelig overbevisende som filmens skurk. Det er virkelig en skam at nogle af filmens slettede ikke endte i den endelige film, for i nogle af disse scener spiller han røven ud af bukserne og giver publikum en grund til, hvorfor han handler som han gør. The Lizard er naturligvis computerlavet, men det er Ifans som har lavet ansigtsudtrykkene og det har han gjort glimrende. The Lizard fremstår som en meget skræmmende skurk, ikke blot fordi han er klog og hurtig, men simpelthen fordi han er langt stærkere end Spiderman. Det baner vejen for et væld af fænomenale actionsekvenser, som kulminerer fuldstændig i et opgør på en skole.

Det er faktisk lidt trist at ”The Amazing Spiderman” udkom lige mellem ”The Avengers” og ”The Dark Knight Rises”. Der har nok været mange som først og fremmest har fokuseret på disse to, og derfor har fejet ”The Amazing Spiderman” ind under gulvtæppet. Det er der ingen grund til, for denne film formår faktisk at genoplive Spiderman på glimrende vis. Den er nødvendigvis ikke bedre end den første ”Spiderman”, men den er mindst ligeså god. I sidste ende er den måske en tand for lang, men der er trods alt hele tiden noget på spil, og det gør at man alligevel aldrig keder sig. Filmen har et vanvittigt højt budget, og derfor er det naturligvis en selvfølge at effekterne er fantastiske. ”The Amazing Spiderman” egner sig også som rigtig god familieunderholdning. Parkers forhold til sin søde tante May vil røre de lidt ældre, hans kærlighed til Gwen vil få pigerne til at hoppe med på vognen og de hæsblæsende actionscener vil naturligvis få ethvert hankøn til at springe op af stolen.

Billede og lyd:

Billedformat: 1080p HD (2.40:1). ”The Amazing Spiderman” ser formidabel ud i HD. Gennem hele filmen har billedet en god dybde med en klar afstand mellem elementerne bag-, mellem- og forgrunden. Billedsiden er knivskarp hele vejen igennem, detaljerigdommen er konstant enorm og The Lizards forskellige nuancer gengives perfekt. Kontrasten er solid og der opstår hverken snavs eller edge-enchancement.

Lydformat: 5. 1 DTS HD Master Audio. Lydsporet er ligeså fejlfrit og de fremragende lydeffekter får ofte gulvet til at vibrere. Panoreringerne fungerer fortrinligt, og hverken filmens musik eller skuespillerne replikker overdøves.

Ekstramateriale:

BD-udgivelsen af ”The Amazing Spiderman” indeholder en hel disk fyldt til randen med lækkert bonusmateriale. Der er en række fremragende dokumentarer som næsten varer 2 timer, der virkelig graver ned i Spiderman-universet. De indeholder interviews med alle de involverende, giver svar på hvorfor ”Spiderman 4” aldrig blev til noget og der bliver snakket om overvejelser omkring projektet. Så er der en film på 40 minutter, som viser tegninger og animerede film som blev lavet før optagelserne på ”The Amazing Spiderman”, for at danne et billede af, hvordan det endelig resultat skulle se ud. Så er der en kort dokumentar som giver et indblik i de fantastiske specialeffekter og en morsom gennemgang af filmens stunts før optagelserne begyndte. Udover det indeholder disken 15-minutters rigtig gode slettede scener, hvor især filmens skurk er i fokus. Det er egentlig en skam at mange af disse scener ikke havnede i den endelige udgave, for de giver et godt indblik i karakteren og hvad der egentlig får ham til at handle som han gør. Til sidst er der en trailer til videospillet af samme navn og et slideshow med filmens karakterer. Den anden disk indeholder et kommentarspor med filmens instruktør, Marc Webb, samt producenterne Avi Arad og Matt Tolmach og der er naturligvis også et trailershow med ”Hotel Transylvania”, ”Men in Black 3” og ”Sparkle”. Tæller man kommentarsporet med indeholder BD-udgivelsen af ”The Amazing Spiderman” ca. 6 timers velproduceret og dybdeborende ekstramateriale, der vil tilfredse enhver Spiderman-nørd, som hungrer efter mere efter rulleteksterne har kørt henover skærmen.

Konklusion:

Mange fans tvivlede lidt på om det kunne lade sig gøre med en genfødsel af Spiderman. Svaret må være, at det nok er lidt for tidligt at få en historie, som ligner den vi fik i 2002 så meget. Men det er næsten også det eneste negative at sige omkring ”The Amazing Spiderman”. Marc Webb leverer her en fremragende superheltefilm som indeholder alt det som man kan forlange af en Spiderman-film. BD-udgivelsen er et af de bedste jeg har haft fingre i. Filmen ser nærmest perfekt ud i HD og der er en helvedes masse ekstramateriale at gå i gang med når rulleteksterne har kørt henover skærmen. Dette er altså en fuldstændig fænomenal udgivelse af en virkelig god film.


Efterlad en kommentar