Film Anmeldelser

Mother!


På trods af at ”Mother!” fik ganske positive ord med på vejen fra de fleste filmanmeldere jorden rundt, så fik den en hård medfart fra langt de fleste biografgængere. Faktisk var det så slemt, at ”Mother!” – som den blot 19’ende film nogensinde – modtog en modbydelig ”F”-rating fra Cinemascore som baserer karakteren på publikums reaktioner idet de træder ud af biografen. Marketingkampagnen havde dog også lovet en vaskeægte gyserfilm og det hjalp ikke at Paramount Pictures besluttede at udgive filmen landsdækkende og dermed give befolkningen en idé om, at ”Mother!” altså var en film der egnede sig til et bredt publikum. Publikum blev skuffede og vrede og efter få uger blev filmen hevet ud biograferne med en sølle indtjening på under 18 millioner dollars.

Moder (Jennifer Lawrence) og Ham (Javier Bardem) lever en idyllisk tilværelse i deres lille isolerede paradis. Hun har fuldstændig givet sig hen til rollen som muse for hans digterkunst, elsker alt, hvad han skriver, og lader alt i deres liv dreje sig om hans arbejde. Men en dag banker fremmede på døren; en mand (Ed Harris) og en kvinde (Michelle Pfeiffer), snart efter deres to voksne sønner (Domhnall Gleeson og Brian Gleeson), træder ind i mors og Hams liv, og pludselig ser mor sin tilværelse styrte i grus og må revurdere alt, hun ved om kærlighed, hengivenhed og opofrelse.

Da min kammerat og jeg i september 2017 investerede i to biografbilletter til ”Mother!” var vi såmænd også de to eneste der gjorde det den aften. Da jeg for nyligt smed ”Mother!” ind i min PlayStation 4, var det altså anden gang, at jeg fik lov til at se filmen i ro og fred og med mulighed for at fastholde al min fokus på skærmen. Dette er også lige akkurat hvad Aronofsky forlanger af sit publikum: fuld koncentration og fordybelse. Er man ikke villig til at give filmen dette, så tvivler jeg på, at man vil få meget ud af den. ”Mother!” er nemlig på mange måder en fuck-finger til alt og alle og man kan undre sig over, hvem filmen egentlig er lavet til. Efter sigende følte Aronofsky sig nødsaget til at instruere ”Mother!”, og efter at have læst en del interviews med ham kan jeg til dels forstå hvorfor. ”Mother!” spejler sig nemlig i en masse aktuelle debatter og problematikker der finder sted i vores verden lige nu. Denne film kan altså tolkes som en øjenåbner for vores nuværende samfund – eller den kan tolkes som en forvirrende fever dream…

Med et CV som bl.a. tæller ”Reqiuem for a Dream”, ”The Wrestler” og ”Black Swan” har jeg, ligesom mange andre, været en stor fan af Aronofsky så længe jeg kan huske. Da jeg gik ind til ”Mother!” forventede jeg altså ikke den film som diverse trailers havde lovet. Aronofskys film benytter sig nærmest altid af religiøse temaer – især ”The Fountain” og ”Noah” – så dette lå ligesom i kortene. At ”Mother!” endte med at være en bizar og voldelig genfortælling af højdepunkter fra Bibelen havde jeg dog ikke forventet. Til gengæld ved at jeg, at den er noget helt andet for mange andre mennesker. Om det er positivt eller negativt, så har Aronofsky lavet en original spillefilm som spreder vandende og allerede der har han (atter engang) sikret sig min respekt. I en tid hvor der nærmest kun udkommer sequels, prequels, spinoffs osv, er det forfriskende at se noget nyt og originalt som rent faktisk prøver på noget. Selvom ”Mother!” bogstaveligt talt er et helvede at kæmpe sig igennem, så kan det ikke benægtes, at dens grimhed gør den smuk – men aldrig lige så smuk som Natalie Portmans sorte svane.

 

Billede og lyd

Billedformatet er præsenteret i HD 1080p Widescreen (2.39:1). ”Mother!” ser helt og aldeles fantastisk ud i HD. Detaljerigdommen er billedskøn, kontrasten er lige så upåklagelig som farvegengivelsen, og jeg bemærkede ingen glorier eller utilsigtede støvkorn.

Lydformatet er præsenteret i Dolby Atmos. Filmens lydside er lige så imponerende som dens forbløffende billedside, og den gengives ligeledes perfekt på Blu-ray. Ikke én enkel replik drukner i virvaret, og panoreringerne sidder lige i skabet.

 

Ekstramateriale

Blu-ray-udgivelsen af ”Mother!” indeholder to minidokumentarer ved navn ”Mother! The Downward Spiral” og ”The Makeup FX of Mother!” som samlet giver et godt indblik i skabelsen af filmen samt Aronofskys idéer omkring hele projektet.

Konklusion

Jeg ville ikke med god samvittighed kunne anbefale ”Mother!”. Det kan ikke benægtes, at filmen er et imponerende stykke håndværk og dedikerede Aronofsky-fans vil nok få et eller andet ud af den, men den normale biografgænger vil næppe føle andet end en flabet lussing lige i sylten. Udgivelsen indeholder to velproducerede minidokumentarer og filmen ser og lyder helt fantastisk på Blu-ray.

Film
Billede og Lyd
Ekstramateriale
Afsluttende bemærkninger

Mother! bliver aldrig lige så smuk som Natalie Portmans sorte svane..... ikke engang tæt på

Samlet score 3.1
Læsernes Vurdering
0 stemmer
0

Efterlad en kommentar