Film Anmeldelser

Allied


Review of: Allied
Product by:
Torben Andersen

Reviewed by:
Rating:
3
On 13. maj 2017
Last modified:13. maj 2017

Summary:

Film med stort F men lille hjerte. Allied er klassisk krigsdrama mest for filmnørder som fatter den stilrene kulisse.

Det er ikke nogen tilfældighed at åbningsscenen i Allied er Marokkos støvede sandørken udenfor Casablanca, for det er ikke blot et kærlighedsdrama med 2. verdenskrig som scene. Det er instruktørens kærlighedserklæring til klassisk film, med tunge skygger fra Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. Robert Zemeckis har med sin filmiske ekspertise tidligere bevæget sig i formstøbte filmgenrer med overmenneskelig teknisk kompetence. Allied er en grundig udført reinkarnation af 40’ernes krigsfilm, ret teatralsk og dramatiseret men samtidig film med stort F.

Allied er historien om et elskende par som forsøger at holde sammen i en splittet verden, helt efter filmkogebogens klassiske principper. Max Vatan (Brad Pitt) og Marianne Beauséjour (Marion Cotillard) mødes som to spioner, der skal fylde rollerne som et nygift par, så de kan infiltrere ambassaden i Casablanca og myrde den tyske ambassadør. Rollerne løftes så vellykket, at professionalismen falder til jorden og kærligheden spirer efter missionen. Men, luftalarmerne hyler fortsat, antiluftskyts fylder himlen over London, og et Europa i krig udfordrer parret på uventede måder, som en effektiv soap med høj produktionsværdi.

Det giver mere mening med en filmhistorisk interesse. Allied kan føles overordentlig syntetisk, parfumeret og teatralsk, mens Brad Pitt demonstrerer sin karakter som en glat voksfigur, men tydeligvis for at gengive filmsproget fra 40’ernes filmklassiske oplæg. Set med nutidens blik kan Allied derfor virke overforklarende, måske en smule nedsættende hos et kompetent, moderne publikum. Smag og behag. Det kommer helt an på om man vil udfordres med grænsebrydende relevans eller underholdes af en filmisk knaldroman.

Robert Zemeckis sender os atter ind i sit filmmuseum, med en teknisk bedrift og monumentale artefakter fra filmhistorien. Men, den menneskelige indgangsvinkel synes uengagerende og de to hovedpersoner virker ikke tilstrækkeligt nærværende – hverken overfor hinanden eller publikum. Den velkonstruerede om end noget forudsigelige historie sender os ind i kamera-optikkens rum, som en guided tour gennem Zemeckis’ filmmuseum. Et stærkt manifest så længe det varer, men også en blankpoleret og ret banal filmoplevelse, desværre.

 

Ekstramateriale:

Blu-ray udgivelsen har intet ekstramateriale.

Film med stort F men lille hjerte. Allied er klassisk krigsdrama mest for filmnørder som fatter den stilrene kulisse.

Efterlad en kommentar